از کسی که گوشی اپل خریده است، بپرسید که چرا گوشی سامسونگ نخریده؟ از کسی که گوشی سامسونگ خریده است، بپرسید که چرا گوشی اپل نخریده.
از کسی که غذای رفتاری را میخرد، بپرسید که چرا نایب نرفته و از کسی که نایب رفته، بپرسید که چرا چلوکباب رفتاری را انتخاب نکرده. از کسی که برای مسافرت به کشوری دیگر رفته است، بپرسید که گزینههای دیگرش چه بوده و بعد بپرسید که مقصد سفرش را به چه دلایلی انتخاب کرده. از کسی که عضو متمم است، بپرسید که چه فضاهای دیگری را مشابه آن میداند و بعد بپرسید که چرا در مقایسه با خانوادههای آموزشی دیگر، این خانواده را انتخاب کرده؟
پاسخ به این سوال، همان چیزی است که در ادبیات برند و برندسازی، تحت عنوان ارزش پیشنهادی برند یا Brand Value Proposition مورد بحث قرار میگیرد. مفهوم ارزش پیشنهادی یا Value Proposition مفهوم چندان جدیدی نیست. اگر به سرویس Ngram شرکت گوگل اعتماد کنیم، این عبارت اولین بار در سالهای ۱۹۴۴ در یک نوشته دیده شده است. اما به نظر میرسد تا قبل از دهه هشتاد و نود میلادی، «ارزش پیشنهادی» چندان رایج نبوده است. در دهه هشتاد میلادی یکی از مشاوران شرکت مک کنزی، این اصطلاح را به صورت جدی به کار برد و بعدها هم در اواخر دهه نود کتابی تحت عنوان «ارائه کردن ارزش سودده» منتشر کرد. برای دوستانی کهدرس ارزش آفرینی در ترم مقدماتی دوره MBA را به پایان رساندهاند، مفهوم ارزش کاملاً شفاف است. شاید آنچه که در عبارت ٰValue Proposition جدید است، مفهوم Proposition باشد: ارائه کردن و وعده دادن. Propose چیزی است که پیشنهاد داده میشود و وعده میشود. پروپوزال یا طرح پیشنهادی که شرکتها برای کارفرمای خود میفرستند یا دانشجویان برای انجام تحقیق به اساتید خود ارائه میکنند از این جنس است. بنابراین وقتی از Value Proposition صحبت میکنیم میتوانیم بگوییم: ارزش پیشنهادی و شاید وقتی از Brand Value Proposition حرف میزنیم، بتوانیم بگوییم وعده برند. به معنای ارزشی که یک برند آن را به ما وعده میدهد. اگر متمم ادعا کند که تلاش در ساده سازی مفاهیم عمیق مدیریت و زندگی دارد، در واقع ساده گفتن مفاهیم پیچیده یکی از وعدههای برند متمم است. طبیعی است که موفقیت و شکست متمم، بر این مسئله استوار خواهد بود که آیا وعدهی پیشنهادیمتمم، اجرایی هم بوده است یا نه.
زمانی که به تبلیغات یک برند توجه میکنید، ارزش پیشنهادی برند را از نگاه خالقان و مالکان آن برند میشنوید و زمانی که – مانند مثالهای اول این متن – از مشتریان یک برند، دلیل انتخاب را میپرسید، ارزش پیشنهادی برند از نگاه مشتری را میشنوید
مطالعه با تمرکز بیشتر ارزش پیشنهادی برند – Brand Value Proposition