در معرفی بحث مدل کسب و کار توضیح دادیم که یکی از سه بخش کلیدی مدل کسب و کار،مدل درآمدزایی از طریق ارزش ایجاد شده است.
چیزی که به اختصار مدل کسب درآمد یا مدل درآمد (Revenue Model) نامیده میشود. مهم نیست که سازمان شما، یک کسب و کار اقتصادی است یا یک سازمان غیرانتفاعی و یا حتی یک مجموعهی خیریه. هیچ سازمانی بدون تامین مالی، برای مدت طولانی زنده نمیماند.
حتی مجموعه هایی که کار خیریه انجام میدهند نیز،الزاما باید مدلی برای تامین هزینه های خود طراحی کنند تا بتوانند به ماموریت اصلی خود بپردازند. در غیر این صورت به گروه اخلاق گرای کوچکی تبدیل خواهند شد که عصرها و روز های تعطیل صرفا میتوانند در کنار یکدیگر، برای تلخی ها و سختی های هم نوعانشان غصه بخورند.
به همین علت، ما در هر جا از استراتژی صحبت کردهایم، بلافاصله این سوال را هم مطرح کردهایم که: این استراتژی نهایتاً چگونه میخواهد به آوردهی اقتصادی تبدیل شود؟
ما در درسهای آینده برخی از رایجترین مدلهای درآمد را بررسی خواهیم کرد. موارد زیر نمونههایی از مدلهای درآمد مورد بحث ما هستند:
حذف زوائد
نرخ ثابت مستقل از مصرف
پرداخت بر اساس مصرف
اما قبل از اینکه بحث مدل کسب درآمد را به شکل دقیق و با جزییات مطرح کنیم، این درس را به تاکید بریک نکتهی ساده اما مهم اختصاص دادهایم:
قاعدتاً کسی که نقشه راه ارزش آفرینی را پیگیری کرده است، هنگام طراحی مدل کسب و کار، با بحث ایجاد ارزش و ارزش آفرینی مشکلی ندارد و آن را به خوبی درک میکند. اما به خاطر داشته باشیم که ممکن است آنچه شما به عنوان مدل درآمد تعریف میکنید و در نظر میگیرید، با آنچه به عنوان مکانیزم ارزش آفرینی تعریف میکنید (یا لااقل آنچه از بیرون دیده میشود) تفاوت داشته باشد.
بنابراین باید توجه داشته باشیم که دو اصطلاح مدل ایجاد ارزش و مدل ایجاد درآمد الزاماً هممعنا نیستند.

تعریف مدل درآمدی کسب و کار | چه کسی، چگونه به شما پول میدهد؟