کسانی که میخواهند مدل پنج عاملی شخصیت را برای تحلیل رفتارها و شناخت شخصیت کارکنان و پیش بینی رفتارهای آتی آنها مورد استفاده قرار دهند، احتمالاً بیش از هر عامل دیگر، با عامل برونگرایی چالش خواهند داشت. خصوصاً اینکه عمدهی آنچه عامه مردم در مورد برونگرایی در ذهن دارند، برگرفته از مدلهای تیپ شناسی مانند MBTI است.
این مدلها معیارهایی بسیار ساده را برای سنجش برونگرایی مطرح میکنند و در نهایت، فرد را در یک از دو گروه برونگرا یا درونگرا طبقه بندی میکنند (به هر حال، تیپ شناسی بنا به تعریف خود، ناگزیر از شناختن تیپ و طبقه بندی است. چون هویت و هدف خود را مشخص کردن تیپ قرار داده است و مخاطب را باید با یکی از تیپهای تعریف شده به خانه بفرستد).
بنابر این، برای اینکه مفهوم برونگرایی در مدل پنج عاملی شخصیت و رفتار سازمانی با مفهوم عمومی آن اشتباه گرفته نشود، اجازه بدهید ابتدا همان تعریف عمومی در MBTI را مرور کنیم. بنیاد مایرز بریگز برای تفکیک انسانها به دو تیپ درونگرا و برونگرا از پرسشی ساده و کلیدی استفاده میکند
در آزمون MBTI سوالات دیگری هم که به عنوان سوالات پرسشنامه برای طبقه بندی انسانها در دو دسته درونگرا و برونگرا مورد استفاده قرار میگیرند، به نوعی حول همین سوال کلیدی شکل گرفتهاند و میکوشند به پاسخ دهنده کمک کنند که پاسخ این سوال کلیدی را به شکلی بهتر و دقیقتر بیابد
همانطور که میبینید مفهوم برونگرایی و درونگرایی که MBTI مطرح میکند، به فهم عمومی ما از برونگرایی تا حد زیادی نزدیک است.
اگر از افراد سطحی بگذریم که پرحرفی را نشانه برونگرایی و کم حرفی یا خجالتی بودن را نشانه درونگرایی در نظر میگیرند، سوال MBTI سوالی بسیار شفاف است که هر یک از ما در زندگی آن را به خوبی لمس میکنیم و پاسخ آن را میتوانیم به سادگی تشخیص دهیم.
با توجه به همین مسئله، مدلهای دیگری که از واژه برونگرایی استفاده میکنند و منظوری متفاوت یا گستردهتر دارند، باید به شدت مراقب باشند که این واژه، با مفهوم پردازی انجام شده در MBTI یکسان فرض نشود. در اینجا دو تفاوت کلیدی وجود دارد:
در MBTI سوال کلیدی این است که ترجیح میدهی انرژی ذهنی خود و تمرکز خود را بیشتر برای دنیای بیرونی صرف کنی یا دنیای درونی؟ و پاسخ مشخص میکند که در گروه E قرار میگیری یا I. اما در مدل پنج عاملی، پرسیده میشود که چقدر برونگرا هستی؟ و پاسخ مقیاسی است که میزان برونگرایی را مشخص میکند.
در MBTI برونگرایی واقعاً با تمایل به دنیای بیرونی رابطه دارد. اما در مدل پنج عاملی که در تحلیل رفتار سازمانی انسانها مورد استفاده قرار میگیرد، برونگرایی چتری است که شامل رفتار و صفات متعددی میشود که الزاماً هیچ ارتباطی با معنای رایج آن ندارد.

تعریف برونگرایی (Extraversion) چیست؟