متخصص زیبایی خود باشید ( فصل اول )
دشمنان زیبایی خود را بشناسید
پوشش بدن شما پوست نامیده میشود بازتاب دقیقی از ترکیب خون، روحیات و بافت های سازنده ی اندام شما است. هرگاه یکی از این عوامل دچار اختلال وسستی شود ترشحات زیان اوری از منافذ پوست خارج میگردد و این عرقها انباشته از فضولات سمی است و با بخارات متعفن خد ایجاد مسمومیت میکند.
ارائه راههای زیبا سازی پوست یا راه های محافظت پوست از صدماتی که در طول زمان بر آن وارد میشود به یکباره کاری دشوار بوده و ادعایی بیش نیست. هنگامی که سطح خارجی پوست، بیمار باشد موثرترین مراقبتها و معتبر ترین محصولات دارویی اثر چندانی نخواهد داشت.
سموم اندام همچون آبی که در ابر انباشته میشود در سطح بیمارِ پوست جمع شده و هیچ آرایشی نمیتواند اثرات زیانبار و منفی آن را پنهان سازد. پوست تنها یک پوشش نیست بلکه عضوی است با عملکرد های گوناگون که کوچکترین اختلال را بر صورت و بدن نمایان میسازد. به جهت روشن نمودن ارتباطی که بین پوست سالم و بدن سالم وجود دارد به اختصار نقش پوست را مورد بررسی قرار میدهیم.
پوست به عنوان یک عنصر
کبد یکی از مهم ترین اندام های بدن است وزنی معادل یک کیلو و400 گرم دارد حال انکه پوست یک فرد معمولی 3کیلو گرم وزن داشته و گستردگی ان بیش از یک متر و50 سانتی متر مربع است .بدون وارد شدن در جزيیات ساختمان پوست باید یاداورشویم که پوست از سه قشر متفاوت که بر روی هم قرار گرفته اند تشکیل شده است : سطح خارجی پوست یا اپیدرم که قسمت قابل رویت پوست است پوست زیرین یا درم که در زیر جلد پوست قرار دارد و اخرین لایه زیر پوست یا هیپودرم که اخرین قشر جلدی است وجلد را از بخش های زیرین جدا میکند.
می دانیم که لایه بیرونی پوست فرسوده میشود و مرتبا پوست جدیدی جایگزین ان میگردد این عمل را اصطلاحا پوسته پوسته شدن مینامند به طور قطع در این تغییر و تحول سلولی که از اعماق تا سطح پوست رخ میدهد علی رغم بر طرف شدن عیب های پوست ساختار اولیه ی ان به همان شکل باقی میماند.
در سطح پوست منافذی وجود دارد که غدد چربی زا و مولد عرق به انها منتهی میگردد .تعداد مولد عرق تقریبا دو میلیون است ولی غده های چربی زا کمتر است چرا که در ازای هر 8 غده مولد عرق یک غده ی چربی زا وجود دارد. غده های مولد عرق از غده چربی زا که در بخش سطحی پوست زیرین یا درم قرار دارند عمیق تر است. توده غدد مولد عرق در زیر پوست زیرین قرار دارد و عرق ترشح میکند. مجاری تخلیه کننده که با مجموعه غده ها مرتبطند از پوست زیرین عبور میکنند به سطح پوست راه میابند و در هر ساعت دست کم یک چهارم لیتر اب به بیرون از بدن میریزند.
غدد چربی زا با مو (کیسه های مو ) همراه هستند اما یک دهم این غده ها مستقل بوده و به طور مستقیم به بیرون از پوست راه مییابند. برحسب میزان فعالیت غدد چربی زا که موادی جهت حفاظت از پوست تولید میکنند پوست به 3 نوع تقسیم میشود : پوست خشک. معمولی .چرب با این وجود اختلال در عملکرد غدد چربی زا همیشه بطور یکنواخت بر سطح خارجی پوست یا اپیدرم تاثیر نمیگذارد. بعنوان مثال پوست خشک یا معمولی نیز میتواند دارای سطوح چرب باشد (بینی های چرب و بزاق یا بینی هایی که دارای نقاط سیاه میباشند و...)
دیدیم سطح خارجی پوست یا اپیدرم همواره به کمک سلولهای جوانی که از قشر رویاننده میایند بازسازی میشود پوست زیرین که در زیر سطح خازجی پوست قرار دارد از امیخته ای از تارهای اتصال دهنده و تارهای دارای خاصیت ارتجاعی و همچنین تراکم مواد معدنی همچنین چربی ها که پوشش بین ماهیچه وپوست را پر میکنند تشکیل شده است.
تمام شبکه شریانهای کوچک تمامی پرز های پوست زیرین غدد مولد عروق وچربی زا نیز سطح خارجی پوست را تغذیه میکنند.
این شبکه اکسیژن مورد نیاز پوست را به ان میرساند و تغذیه پوست را تامین میکند .مویرگها از شبکه های خونرسانی که از سرخرگهای کوچک تشکیل شده اند- منشا میگیرند و سپس به سیاهرگ ها ختم میشوند .دفع فضولات بر عهده سیاهرگ ها است. این شبکه خونرسانی بوسیله یک شبکه دیگر کامل میشود و ان شبکه لنفاوی است که تغذیه ی بافتهای اتصال دهنده ی زیر جلدی را بر عهده دارد.
بافتهای زیر جلدی نسخ شل شفافی را تشکیل میدهد که محتوی چربی است و عبور سرخرگها و سیاهرگهارا ممکن میسازد.
از سویی خون کما بیش حاوی اکسیژن سلواهایی را که سطح درونی و برونی را تشکیل میدهند تصفیه میکند واز سوی دیگر لنفی که توسط مویرگها ترشح میگردد چربی ها .املاح معدنی وحتی برخی فضولات سمی را حمل میکند .مسمومیت خونی و لنفی شدید نتایج تحریک کننده ای بر بافتهای اتصال دهنده اعمال میکند واین بافت را ملتهب میسازد. یا به عبارت دیگر ضمن سفت و سخت کردن این بافت موجب بروز اختلالاتی در کارکرد طبیعی ان شده وهماهنگی بخش های مختلف پوست را دستخوش اختلال میگرداند. این پدیده که اصطلاحا به ان فلوکولاسیون میگویند با تولید اشکالاتی در تنفس پوستی و عدم تعادل ان باعث پیری زودرس وتباهی پوست میشود .در اینجا به دیگر کارکرد های پوست اشاره ای نخواهیم کرد چراکه هدفمان تنها این است تا ارتباط بین صورت خارجی پوست ومحیط درونی ان را مشخص سازیم.
تنها یاداور میشویم که :پوست به لطف خاصیت اسیدیش نقش یک ضد میکروب را ایفا میکند بدن را از هجوم تشعشعات مصون میدارد در مبادلات غذایی شرکت میکند با دفع عرق حرارت بدن را تنظیم میکند( تنفس جلدی ) به انقباض و انبساط عروق کمک میکند ودر دفع سموم از بدن با کلیه ها همکاری مینماید .همچنین پوست به نوعی {در بخش پایانی یک شبکه عصبی گسترده و وسیع است } وبالطبع در گسترش انچه که مارسل روئه از ان به نام احساسات و تحریکات جنسی یاد میکند نقش مهمی ایفا مینماید .عملکرد های دیگری نیز به پوست نسبت داده میشود: به ویژه این که هم چون نوعی هورمون مخصوص محرکات شیمیایی تولید میکند که قادر میباشند از راه دور بر روی سایر اندام ها عمل کنند همچنین اکتریسیته ساکن را انباشته و سپس آزاد میسازد و امواج نوسانی را منتشر میکند. منتشر کردن انواج ارتعاشی مربوط به هنری است که امروزه به دان طریق بیماران را با امواج مغناطیسی شفا میبخشند.
سلامت پوست
هدف از پرداختن به عملکرد های اصولی پوست این است که بگوئیم بدون رعایت بهداشت و مراقبت عمومی بدن، معالجه و زیبا سازی پوست و همچنین شاداب جلوه دادن چهره کاری بس عبس و بی هوده است.
دو عامل سلامتی و شادابی بافتها را تهدید میکند
1- انباشته شدن چربی در زیر پوست: چنانچه وزن بدن از میزان متعادل با قد بیشتر شود، این چربی ها بیماری زا خواهند بود.
2- از کار افتادن اندام های مرطوب کننده سطح پوست که خود ناشی از اختلالات دیگر در بدن است. از جمله این اختلالات میتوان به : سخت شدن سطح پوست، سخت شدن یک بافت یا یک اندام، اختلال در سیستم رگ های بدن، محاط شدن اعصاب کمربندی، عدم تخیه مواد سمی یا فضولات که در جای جای پوست موجب مسمومیت میگردند، اشاره کرد.
** هر یک از این عوامل باعث میگردند تا پوست ظاهر غیر سالمی به خود بگیرد. پوست میتواند چرب یا خشک، صاف یا ترک خورده، نرم یا سخت، لطیف یا زمخت، کبود، تیره مایل به زرد یا سیاه زرد پوشیده از جوش یا دارای لکه و بسیاری از عیب های دیگر باشد. ما در صدد هستیم تا این معایب را بشناسیم و به کمک منابع زیبایی صورت و زیبایی جسم، راه علاجی برای آنان بیابیم.
نکته قابل توجه این که بدون درمان بیماری بهترین آرایش ها نیز - همانطور که بعداٌ توضیح خواهیم داد - تاثیر چندانی نداشته و همچون آغاز قرن هجده، تنها از آن به عنوان وسیله ای جهت پوشاندن عیب و نقص های پوست استفاده خواهد شد، اما آن چه ضروری است این که ساختار چهره زنان را بیشتر بشناسیم و به خصوصیات واقعی آن پی ببریم.
مطمئناٌ از نظر دور نخواهیم ساخت که سطح خارجی پوست بسیاری از بانوان بیانگر سلامتی ایشان بوده و صورت و بدنشان هیچ عیب و نقصی ندارد. به بانوانی که از این امتیاز و ویژگی برخوردارند توصیه میکنیم از آنجا که اضطراب زندگی مدرن، اختشاشاتی که میتواند زمینه ساز بیماری باشد، حاملگی و غیره میتواند زیبایی و سلامت پوست آنان را به مخاطره اندازد. باید همواره آماده برخورد صحیح با مشکلات پوستی بوده و از آخرین شیوه های درمانی که آمیزه ای از منابع فیزیوتراپی و زیبایی ( استتیک ) است مطلع گردند. لزا به منظور شناساندن شیوه های رفتار با پوست بخش علمی این کتاب را آغاز میکنیم.
برای ادامه مطلب روی بعدی در پایین صفحه کلیک کنید
دشمنان زیبایی را بشناسید