دانشگاه استنفورد (به انگلیسی : Stanford University) یکی از معتبرترین دانشگاههای جهان است که در استنفورد ، در نزدیکی شهر سانفرانسیسکو در ایالت کالیفرنیا در کشور ایالات متحده آمریکا قرار دارد.
این دانشگاه دارای دانشکدههای علوم، بازرگانی، حقوق، پزشکی و مهندسی است. دانشگاه استنفورد بر اساس آخرین رتبهبندی تایمز، در هر دو زمینهٔ علوم انسانی و مهندسی، برترین دانشگاه جهان است. همچنین این دانشگاه با ضریب پذیرش ۴٫۷٪، به عنوان رقابتیترین دانشگاه جهان شناخته میشود. رتبههای دوم و سوم به ترتیب به دانشگاههای هاروارد و کلمبیا اختصاص دارند.
فارغالتحصیلان دانشگاه استنفورد شمار زیادی از شرکتهای بسیار موفق بینالمللی از جمله گوگل، یاهو، اینستاگرام ، نایک و… را تأسیس کردهاند. گردش مالی شرکتهایی که توسط فارغالتحصیلان این دانشگاه تأسیس شدهاند سالانه ۲٫۷ تریلیون دلار، معادل دهمین اقتصاد قدرتمند جهان است. شصت برندهٔ جایزهٔ نوبل و هفت برندهٔ مدال فیلدز از جمله دانشجویان، استادان یا کارکنان دانشگاه استنفورد بودهاند.
تاریخچه
لیلند استنفورد
این دانشگاه در سال ۱۸۸۵ به دست لیلند استنفورد و همسرش ساخته شد و در سال 1891 فعالیت خود را آغاز کرد. این زوج دانشگاه را به یاد پسرشان که در ۱۶ سالگی بر اثر تیفوئید درگذشته بود، ساختند.
لیلند استنفورد زمینهای کشاورزی خود را برای این کار اختصاص داد تا ایالت کالیفرنیا مرکز دانشگاهی بزرگی داشتهباشد.
تعداد دانشجویان
جمعیت کل دانشجویان دانشگاه استنفورد ۱۶٬۳۳۶ دانشجو است. تعداد 7,062 نفر دانشجوی دورههای مقدماتی ثبتنامشده و حدود ۹٬۳۰۴ دانشجوی تحصیلات تکمیلی از ایالات متحده و سایر نقاط جهان است.
تأثیر در فناوری اطلاعات
دانشگاه استنفورد در منطقهٔ دره سیلیکون در ایالت کالیفرنیا واقع است، و بسیاری از شرکتهای معتبر در زمینهٔ فناوری اطلاعات توسط فارغالتحصیلان این دانشگاه تأسیس شدهاند. از مشهورترین این شرکتها میتوان به سان مایکروسیستمز، هیولت پاکارد، یاهو ، گوگل ، الکترونیک آرتز و سیسکو اشاره کرد. ست گادین ، جیم کالینز و جری پوراس و پیتر ثیل از جمله فارغالتحصیلان دانشگاه استنفورد هستند. از برجستهترین چهرههای ایرانی تحصیلکرده در این دانشگاه میتوان سیمین دانشور، علی حاجیمیری، امید کردستانی، وارتان گریگوریان ، و محمدرضا عارف را نام برد.
بهرام بیضایی از سال ۱۳۸۹ استاد مدعو این دانشگاه است. مریم میرزاخانی ، ریاضیدان ایرانیتبار برنده جایزه فیلدز، از استادان این دانشگاه بود. عباس میلانی مدیر برنامهٔ مطالعات ایرانی این دانشگاه و استاد فراخوانده دانشکدهٔ علوم سیاسی آنجاست.
مریم میرزاخانی ریاضیدان ایرانی هم، در اواخر عمر پس از مدتی که در دانشگاه پرینستون تدریس میکرد به تدریس در دانشگاه استنفورد اشتغال داشت.
مرکز هنری کانتور
مرکز هنری کانتور (به انگلیسی: Cantor Arts Center) یک موزهٔ هنری در پردیس دانشگاه استنفورد است. آثار هنری این موزه در ۲۴ گالری در معرض نمایش عموم قرار دارد. این نمایشگاه دارای بزرگترین مجموعهٔ آثار تجسمی آگوست رودن خارج از شهر پاریس در فرانسه است.
دانشگاه استنفورد